OUTHIDE predstavlja IGRALOM – Svaki nastup je drugačiji od prethodnog

June 7, 2018

Niški bend Igralom nastao je juna 2015. godine. Tadašnji sastav činili su: Marko Tomović za bubnjevima, Mladen Marjanović na gitari i pratećim vokalima i Dimitrije Simović na bas gitari i vokalima. Sadašnji sastav uneo je jednu izmenu za bubnjevima, Darka Uroševića. Objavljena je i dugo iščekivana pesma ‚‚Zlato” sa novog albuma, koju možete preslušati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=mN7THsWSSMc

OUTHIDE: Kako je bend dobio ime?

DIMITRIJE: Smislio sam 40-ak reči koje bi mogle da budu naziv benda, prosledio sam grupi i Mladen je odabrao Igralom. Naknadno smo smišljali koncept oko imena, asocijativno povezali naš zvuk sa nazivom benda i shvatili da je to prava složenica.

OUTHIDE: Kako biste opisali vašu muziku ljudima koji vas još uvek nisu čuli?

DIMITRIJE: Kad bi me neko pitao: “Kakav ti to bend imaš“, ja bih mu rekao da imam pravi rock and roll bend. Bend crpi inspiraciju iz tipičnog zvuka za Zapadnu Afriku. Vokalno uzimam različite pristupe u pevanju iz različitih kultura.
Mislim da je to jedan užas postmoderne. Pokupili smo gomilu uticaja… Pola života proveli smo slušajući muziku i to je dovelo do toga da kad kreneš da sviraš – čuje se sve što slušaš…

OUTHIDE: Kakav je bio početak spajanja basa i vokala?

DIMITRIJE: Imali smo jednu pevačicu u bendu kad smo bili klinci, super je pevala moje tekstove. Nismo imali nekog ko piše tekstove, ja sam ih pisao, jer mene je to najviše zanimalo. Neki su pisali dosta naivne tekstove koje ih je kasnije bilo sramota da pevaju. Onda sam ja pisao, i kad sam već stajao iza njih, pokušao sam da ih sam i iznesem, jer je to imalo smisla. Ispostavilo se da se pevanje dalo unaprediti kao i sviranje. Na početku sam pevao dosta idiotski, duboko, sebi u bradu… Kasnije mi je to je postala svojevrsna filtracija. Nikad sviranje instrumenta ne može da mi pruži ono što pevanje može. Ti si sam svoj instrument, nemaš to vidljivo polje gde ide ton, nego moraš da budeš mentalno sa svojim telom povezan na jedinstven način, što se, naravno, vežba. Sad mi je postalo toliko zanimljivo da ne bih mogao da sviram u nekom instrumentalnom sastavu, trebalo bi mi da se vokalno izrazim.

OUTHIDE: Pisao si sam sve tekstove, kakav je tvoj proces pisanja?

DIMITRIJE: Sedim kući sam, potpuno je intimno, i gledam da sam sebe što više „puknem“… Da svaki put kad pročitam nanovo taj tekst da me „pukne“, da i nakon stotog izvođenja pesme i dalje budem jedino fokusiran na taj tekst zato što su pažljivo izabrane reči koje mene „bockaju“ gde treba. A pošto su svi ljudi slični, to nekako „bocne“ i druge.

OUTHIDE: Kakvi su vaši planovi za naredni period?

DIMITRIJE: Izdajemo uskoro drugi album, u septembru. Izaći će spot za pesmu „Zlato“ koji će biti animiran i tim spotom ćemo najaviti drugi album.

OUTHIDE: Reci nam nešto o svom samostalnom projektu.

DIMITRIJE: Do tog projekta ne bi moglo da dođe da nije bilo Igraloma. U Igralomu sam se kao muzičar opustio i naučio da pevam i da sviram, a da to bude na nekom nivou gde ja znam da moram puno da dam, da bi se puno vratilo, da bi trenutak kada se to prelomilo sa Igralomom onda otvorilo mogučnost da krenem nešto dalje da eksperimentiešem. Svaki nastup je drugačiji od prethodnog. Pesama imam na pretek, jer se samo time u životu bavim.

OUTHIDE: Gde možemo u narednom periodu da vas čujemo?

DIMITRIJE: Planiram da odem na more, da obiđem hrvatska ostrva, festivale. Sledeći nastup u Srbiji… Pa, voleo bih da bude ovde, u Zaječaru…

OUTHIDE: Nadamo se da će ga uskoro biti, slušamo se!

Fotografije: Ivica Ivanovic Photography